Què és la reeducació vestibular?
La rehabilitació vestibular és una especialitat de la fisioteràpia que ajuda a les persones que pateixen de trastorns de vertigen, de mareig i d’equilibri per una alteració del sistema vestibular. El sistema vestibular inclou l’oïda interna i algunes regions del cervell.
L’orella interna juga un paper molt important en la detecció de l’orientació espacial del cos, l’equilibri i el control del moviment dels ulls. Un mal funcionament de l’orella interna pot causar vertigen, marejos, pèrdua d’equilibri i visió borrosa.
L’avaluació inicial que es realitza per part dels professionals especialitzats en aquesta rama sanitària tenen la funció d’identificar l’origen d’aquest vertigen. La fisioteràpia vestibular és sobretot eficaç quan es localitza l’alteració a nivell de l’oïda interna, on es troba el sistema vestibular.
En la rehabilitació vestibular mitjançant exercicis adaptats a la condició de cada pacient per es busca:
- Disminuir la intensitat, la durada i freqüència dels vertígens i marejos.
- Millorar l’equilibri de peu.
- Millorar l’agudesa visual.
- Reduir els símptomes associats: nàusees, mals de cap i sensació de lleugeresa del cap.
- Garantir una major autonomia en el funcionament de la vida quotidiana.
Patologia freqüent que es tracta:
- Vertigen posicional paroxístic benigne (V.P.P.B): És la causa més freqüent de vertígens (al voltant d’un 30% d’alteracions vestibulars amb vertigen).
- Neuritis o neuornitis.
- Malaltia de Ménière.
- Alteracions de l’equilibri associats a l’edat.
- Migranya vestibular.
- Ototoxicitat.
- Vertigen psicogènic.
En què consisteix una sessió de fisioteràpia vestibular?
Hi ha molts exercicis variats que es realitzen durant les sessions de fisioteràpia vestibular, però entre els més freqüents i eficaços es troben:
- Exercicis d’adaptació: com l’estabilització de la mirada seguint diferents objectes o realitzant moviments de recerca d’objectes.
- Exercicis d’habituació: disminuir els símptomes que produeixen els moviments del cap.
- Exercicis d’equilibri: bàsicament es centren en recuperar la sensació d’estabilitat gràcies a els diferents sistemes sensorials que posseeix el pacient.
- Exercicis de substitució: aquests exercicis inclouen la millora del seguiment d’objectes i els moviment oculars, la millora de la dependència visual (molèstia de la llum o de la foscor) mitjançant l’equilibri.
Preguntes freqüents
Es pot fer reeducació vestibular per a la malaltia de Ménière?
- Les persones que pateixen la malaltia de Ménière tenen crisis de vertigen intenses que apareixen espontàniament i que duren des de varis minuts a varies hores. Aquestes crisis estan causades per un augment sobtat del líquid endolinfàtic dins l’orella interna. La reeducació vestibular no pot evitar o disminuir les crisis de vertigen, però pot ajudar a millorar els trastorns d’equilibri que persisteixen durant diversos mesos després de l’inici de l’última crisi.
Com ho fa el fisioterapeuta per saber si tinc un problema a l’orella interna?
- Durant l’avaluació del pacient el fisioterapeuta realitza un conjunt de proves. En aquesta bateria de proves es busca observar el nistagme (moviment involuntari i sacàdic de l’ull). Depenent del tipus de nistagme observat el fisioterapeuta serà capaç de confirmar la presència o absència d’un trastorn de l’oïda interna, per identificar quina de les dos orelles està alterada i intentar identificar la naturalesa del problema.
Què és la maniobra d’Epley?
- La maniobra d’Epley es va inventar pel Dr. Epley per tractar el Vertigen Posicional paraxístic benigne (V.P.P.B). Consisteix a efectuar una sèrie de posicions del cap.