Què és la inestabilitat/pèrdua d’equilibri?
La pèrdua d’equilibri és una forta sensació d’inestabilitat, mareig o atordiment que li fa sentir que va a causa o que el seu entorn es mou sense control.
Sovint la pèrdua d’equilibri es confon per marejos i vertigen, i es que en molts casos es donen a la vegada com a simptomatologia d’una patologia.
Els principals símptomes de la pèrdua d’equilibri són la falta d’inestabilitat , vertigen o sensació de moviment o voltes i mareig. Els símptomes poden aparèixer al estar de peu, assegut o dormint, encara que la inestabilitat serà major estant de peu.
Causes de la inestabilitat/pèrdua d’equilibri
Els problemes d’equilibri poden estar provocats a causa de diferents causes. Les més freqüents són:
- Problemes del sistema vestibular. Les alteracions de l’oïda interna poden provocar sensació de pressió al cap, i inestabilitat durant el dia i en entorns amb poca llum.
- Vértigo posicional o Vértigo Posicional Paroxístico Benigno
- Trastorns de l’equilibri en persones grans
- Lesions vestibulars unilaterals i bilaterals
- Malaltia de Ménière
- Malalties neurològiques com Ictus o Malaltia de Parkinson que provoquen alteracions de l’equilibri.
- Lesions als nervis de les cames (neuropatia perifèrica). Les lesions poden generar dificultats per caminar.
- Problemes articulars, musculars o visuals. La debilitat muscular i les articulacions inestables poden contribuir a la pèrdua d’equilibri. Els problemes de la visió també poden causar inestabilitat.
- Medicaments. La inestabilitat pot ser un efecte secundari de determinats medicaments.
Rehabilitació de l’equilibri
La rehabilitació vestibular i de l’equilibries basa en avaluar i realitzar el tractament de pacients amb mareig, inestabilitat i problemes d’equilibri. Aquest tipus de rehabilitació està indicada en pacients amb trastorns de l’equilibri d’origen vestibular, així com patologies d’origen no vestibular que presentin inestabilitat/problemes per mantenir l’equilibri.
Amb l’aplicació de tècniques i dispositiu de rehabilitació específics, es realitzarà un avaluació (proves específiques de la patologia a tractar) que permetrà personalitzar un programa d’exercicisque tindrà una dosificaciódeterminada segons l’estat del pacient.
El fisioterapeuta s’encarregarà de supervisar, controlar i adaptar progressivament el tractament a les necessitats i evolució de cada persona. Es combinen exercicis d’equilibri de peu i caminant, estimulació optocinètica i entrenament amb posturografia. Incloem la utilització de la realitat virtualper potenciar la recuperació dels nostres pacients.
Els protocols de rehabilitació es realitzen al llargs de setmanes aconseguint finalment reincorporar al pacients a les activitats habituals el més aviat possible.