Fisioteràpia en trastorns de l’equilibri

/Fisioteràpia en trastorns de l’equilibri
Fisioteràpia en trastorns de l’equilibri2021-05-02T00:36:27+02:00

Els problemes d’equilibri són alteracions freqüents entre les persones de la tercera edat, però encara sovint, no es tracten correctament.  Sovint aquests problemes d’equilibri estan associades a l’alteració de la utilització i la integració central de la informació sensorial implicada en la funció de l’equilibri.

A vegades es demanen proves d’imatge que poden donar resultats normals o bé mostrar signes de problemes vasculars sense gravetat i freqüentment associats a l’edat.

“El seu problema es degut a l’edat, ja no teniu vint anys, s’ha de caminar i habituar-s’hi”. És això el que tendim a dir a les persones de la tercera edat qui pateixen problemes d’equilibri, i amb sessions de rehabilitació clàssica, en molts casos, no s’observa una millora. Els problemes d’equilibri freqüents en la gent gran tenen moltes repercussions, a vegades greus, en la seva vida quotidiana: mareig, inestabilitat, por de baixar les escales, sensació d’anar ebri, …. Però també risc de caiguda.

Avaluació otoneurològica

La primera etapa ha de ser una avaluació funcional otoneurologica de l’orella interna, per tal de descartar qualsevol patologia eventual. Aquesta avaluació inclou tests audiometrics i vestibulars.

Aquests tests permetran avaluar la funcionalitat de l’orella interna.

Quantificar els problemes de l’equilibri

L’avaluació de problemes d’equilibri estan realitzats gràcies a diferents eines que ens permetran comprendre les causes, ja que l’avaluació funcional de l’orella interna és normal. L’estudi de l’equilibri es fa en estàtic i/o en dinàmic amb els ulls oberts o tancats, entre d’altres formes d’avaluar-ho.

Rehabilitació/Fisioteràpia/Reeducació vestibular

L’objectiu principal en els problemes d’equilibri és tractar la causa, quan això és possible, però normalment es limita a permetre al pacient utilitzar noves estratègies cognitives per tal de substituir les informacions sensorials alterades.

Després de varies sessions, les sensacions d’inestabilitat disminueixen i el pacient pot veure que la seva qualitat de vida ha millorat considerablement.