Quina relació hi ha entre l’alteració del sistema vestibular i les caigudes en la Malaltia de Parkinson?

//Quina relació hi ha entre l’alteració del sistema vestibular i les caigudes en la Malaltia de Parkinson?

Quina relació hi ha entre l’alteració del sistema vestibular i les caigudes en la Malaltia de Parkinson?

Sense haver rebut un tractament específic, el 70% de persones que pateixen la malaltia de Parkinson (MP) experimenten una caiguda a l’any. Hi poden haver múltiples raons que expliquen aquesta alta taxa de caigudes. Alguns dels principals signes de la MP, incloent la pèrdua d’equilibri i la lentitud del moviment, poden ser un dels factors que afavoreixen les caigudes. A part d’aquests, els estudis recents han demostrat que un mal funcionament del sistema vestibular (part de l’orella interna) també podria estar contribuint a les caigudes.

 

Què és el sistema vestibular?

El paper del sistema vestibular és dir-li al cervell la posició del cap a l’espai i mesurar la velocitat de tots els moviments del cap. El nostre sistema vestibular constitueix una tercera part dels sistemes que contribueixen l’equilibri. Els altres dos sistemes són la visió i el sistema sensorial (músculs, lligaments,etc.). Pot ser que ja estiguis experimentant problemes d’inestabilitat degut a MP. Per tant, quan el sistema vestibular no funciona adequadament, és possible que s’observi un augment de les alteracions de l’equilibri.

El nostre sistema vestibular perifèric està format per un petit grup d’estructures dins de l’orella interna en tots dos costats del cap. Hi ha diverses disfuncions que poden alterar el sistema vestibular perifèric. Tot i això, una condició comuna és el vertigen o la sensació que tot gira al teu voltant. El sistema vestibular central es composa de dues àrees del cervell que donen sentit a la informació vestibular que rep i envia senyals al tronc i a les cames, per tal que es mantingui el cos en posició vertical.

 

Si tinc Parkinson, això vol dir que tinc una disfunció del sistema vestibular?

La MP afecta unes estructures del cervell anomenades ganglis basals. Per tant, la MP no està afectant directament el sistema vestibular. No obstant això, a causa dels problemes d’equilibri que es produeixen deguts a la malaltia, el sistema d’equilibri es troba més en risc i amb lleugeres anormalitats en els sistema vestibular. A causa de la postura que adopten sovint les persones que pateixen MP, inclinant el cos cap endavant quan camina i esta de peu, els estudis han demostrat que els senyals del sistema vestibular poden quedar disminuïts en un dels costats. Moltes vegades en el mateix costat dels signes de la MP.

A vegades les alteracions del sistema vestibular en pacients amb MP passa per alt. Malgrat això, la disfunció del sistema vestibular  es pot produir després de l’ús d’un antibiòtic fort, després d’una grup o després d’una caiguda en fred, com en el cas en què el cap colpeja al terra.

 

Com sé que tinc això i què es pot fer per ajudar?

El sistema vestibular pot estar en risc si experimenta vertigen quan el cap gira incloent mirant a la dreta, esquerra, dalt i baix. La bona notícia és que podem tornar a entrenar l’augment/millora del funcionament del sistema vestibular. Un fisioterapeuta especialitzat en fisioteràpia vestibular pot treballar per millorar els símptomes amb exercicis específics i l’aprenentatge de determinades estratègies. Homefisio et pot ajudar. Per més informació o qualsevol dubte contacta’ns al 692 204 702 o info@homefisio.cat

 

Referències:

Bassetto, J., Jurkiewicz, A., Klagenberg, K.,  Zeigelboim, B.  Neurotological Findings in Individuals with Parkinson’s Disease. Sci Flo. 2008 Jun;74(3).

Vitale et. al. Vestibular Impairment and Adaptive Postural Imbalance in Parkinsonian Patients with Lateral Trunk Flexion.  Movement Disorders. 2011 Jul;26(8):1458-1463.

 

By |2017-04-14T09:18:44+02:00avril 11th, 2017|Categories: Blog|Commentaires fermés sur Quina relació hi ha entre l’alteració del sistema vestibular i les caigudes en la Malaltia de Parkinson?