Quina és la diferència entre el vertigen i el mareig?

//Quina és la diferència entre el vertigen i el mareig?

Quina és la diferència entre el vertigen i el mareig?

Més d’una vegada hem parlat de com ens sentim amb altres persones o hem consultat el metge, i quan ens pregunten sobre els símptomes nomenem la paraula mareig. La mencionem gairebé sense pensar bé el seu significat.

El mareig és un terme molt imprecís que s’utilitza sovint per descriure varies sensacions que inclouen (el mareig no inclou tots aquests símptomes):

– Desmais (una sensació de pèrdua de coneixement imminent).

– Mareig (sensació de perdre el coneixement, no es percep moviment de l’entorn).

– Desequilibri o inestabilitat.

– Sensació de que tot roda al teu voltant.

En moltes ocasions confonem el significat de vertigen i mareig, però en realitat són conceptes ben diferents. Per això avui explicarem els conceptes per tal de fer una bona identificació i que sàpigues si tens vertigen o mareig.

Per distingir si és vertigen o mareig és molt important la informació que tu pots proporcionar.

Vertigen 

El vertigen és una sensació subjectiva (no real) que té la persona que percep que el seu entorn es mou, generalment en forma giratòria, quan realment no hi ha un moviment real de l’entorn. Es pot sentir que gires, o bé que caus o t’inclines cap a un costat. El vertigen no és un diagnòstic, és una descripció de la sensació de símptomes.

Mareig

En canvi, el mareig és una sensació de pèrdua del coneixement o de desmai imminent, per tant no es percep moviment de l’entorn. Habitualment el mareig disminueix o desapareix al estar estirat (al llit, sofà, al terra, etc.). Quan dius al la persona que tens més a prop “em penso que m’agafarà algo, basca”. Símptomes molt diferents del vertigen, ho tens?

Tant el vertigen com el mareig poden anar acompanyats de nàusees i vòmits, dificultats de l’equilibri, la marxa o tots dos.

No obstant el mareig i el vertigen poden ser molt molests i incapacitants, sobretot si s’acompanyen de nàusees i vòmits.

Les causes de vertigen i mareig 

Hi ha nombroses causes de vertigen i mareig, però els trastorns greus (traumatismes, tumors, etc.) només representen un petit percentatge.

Les causes més comunes de marejos amb vertigen tenen un component d’alteració del sistema vestibular perifèric (part de l’orella interna):

  • Malaltia de Ménière.
  • Dèficits vestibulars unilaterals (com la neuritis vestibular).

Amb menys freqüència és un trastorn vestibular central (habitualment amb migranya), amb una repercussió més global alterant la informació visual i propioceptiva, a vegades no es troba un causa concreta.

Les causes més comunes de marejos sense vertigen són menys clars, però són probablement:

  • Efectes del medicaments.
  • Multifactorials o idiopàtics (al·lèrgies, diarrea, febre, hiperventilació, ansietat, estrès, etc.).

Esperem haver-te ajudat a comprendre millor els conceptes vertigen i mareig. En cas que encara tinguis dubtes contacta el teu metge o Otorrinolaringòleg (Otoneuròleg), o posa’t en contacte amb nosaltres. info@homefisio.cat

2017-04-05T19:31:21+02:00